OČKO - 1.stupeň

VOŇAVÝ KÚTIK
V tejto rubrike si nájdete vždy niečo chutné pod zub.
Veríme, že vás aspoň niektorý recept zaujme a vyskúšate ho.
Napíšte nám potom, ako sa vám to vydarilo ☺.
JARNÝ ŠALÁT S NIVOU
Potrebujeme:2 hlávkové šaláty, 1 viazaničku reďkovky, 2 vajcia uvarené natvrdo, 150 g syru s modrou plesňou, 2 PL majonézy, 125 g kyslej smotany, 1 PL pokrájanej petržlenovej vňate,
1 PL pokrájanej pažítky, 2 PL citrónovej vňate, 1 ČL worčesterovej omáčky, štipku mletého čierneho korenia, soľ
Ako na to: Nivu pretlačíme cez sito, vymiešame nahladko s citrónovou šťavou. Pridáme majonézu, smotanu, worčesterovú omáčku, korenie a soľ. Šalát umyjeme a osušíme.
Okrajové listy rozložíme na veľkú misu a srdiečka šalátu pokrájame na rezance, ktoré dáme do stredu misy. Na ne navrstvíme pokrájanú reďkovku a vajcia. Všetko posypeme petržlenovou vňaťou a pažítkou.
Zalejeme pripravenou zálievkou, necháme hodinu odstáť.
FITNES ŠALÁT
Potrebujeme: 1 hlávka ľadového šalátu, 1 väčšia žltá paprika, 1 zelená paprika, 1 uhorka, 1 paradajka
Zálievka:, 1 PL olivového oleja, 1 ČL balsamikového octu (podľa chuti), mleté biele korenie, soľ
Ako na to: Zeleninu umyjeme a necháme odkvapkať na sitku. Šalát natrháme na menšie kúsky. Uhorku nakrájame na kolieska, papriky na tenké pásiky a paradajku na kocky.
Nakrájanú zeleninu vložíme do misy a zľahka premiešame.
Zálievka: Olivový olej, balsamikový ocot, soľ a korenie spolu dobre vymiešame, zálievkou prelejeme zeleninu v mise a premiešame.
TIP: Šalát môžeme použiť aj ako prílohu k mäsu.
VITAMÍNOVÝ ŠALÁT
Potrebujeme: 200 g miešaných listových šalátov, 100 g mrkvy, 50 g reďkoviek, 50 g šampiňónov, 2 PL naklíčených slnečnicových semiačok
Nálev: 2 PL kyslej smotany, 1 ČL olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 1 ČL vegety
Ako na to: Listy šalátov umyte, potrhajte na menšie kúsky a nechajte odkvapkať. Mrkvu a reďkovky umyte, nakrájajte na tenké kolieska, šampiňóny očistite a nakrájajte na plátky. Do šalátovej misy vložte zeleninu, semiačka, zľahka premiešajte a zalejte nálevom, ktorý pripravíte z vyšľahanej smotany, oleja, citrónovej šťavy a vegety.