OČKO - 1.stupeň

VOŇAVÝ KÚTIK - tentoraz z talianskej kuchyne....
MOZZARELA S OLIVAMI, PARADAJKAMI A PESTOM
Potrebujeme:
3 ks cherry paradajok, 5 ks čiernych olív, 1 balíček mozzarely, na pesto 2 zväzky bazalky, 1 strúčik cesnaku, 1štipka hrubej soli,
15g píniových orieškov, 40g parmezánu, 40 ml olivového oleja
Ako na to:
Mozzarelu vyberieme z balíčka(vodu vylejeme) a nakrájame ju na kocky. Cherry paradajky umyjeme a pridáme ich k mozzarelle. Potom pridáme čierne olivy.
Polejeme pripraveným pestom: Bazalkové listy umyjeme a osušíme. Cesnak prelisujeme spolu s píniovými orieškami na hladkú pastu. Pridáme štipku hrubej soli, bazalkové listy a trieme.
Nakoniec vysypeme strúhaný parmezán a tenkým pramienkom pridávame olivový olej, kým nevznikne pesto.
RÍMSKA POLIEVKA
Potrebujeme:
15dkg hovädzieho mäsa, 2 PL varenej ryže, 1 menšia cibuľa, 1 malá konzerva šampiňónov aj s nálevom, 1 mrkva, olej, 1 hrsť strúhaného syru, 1 l vývaru, petržlenová vňať, korenie, soľ
Ako na to:
Cibuľu nakrájame na krúžky, ktoré opražíme na oleji, zalejeme vývarom a pridáme nadrobno nakrájané mäso, ktoré uvaríme do mäkka.
Ku koncu varenia vložíme do polievky na kocky nakrájanú mrkvu, pridáme šampiňóny aj s nálevom a vmiešame ryžu. Dochutíme a na tanieri posypeme syrom a posekanou petržlenovou vňaťou.
KKARFIOL PO TALIANSKY
Potrebujeme:
1 veľký karfiol, pol kg paradajok, 5 dkg masla, 1cibuľa, bobkový list, tymian, 1 strúčik cesnaku, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:
Očistený karfiol vložte na 15 min. do vody s prídavkom soli, potom ho opláchnite a dajte do vriacej osolenej vody a uvarte domäkka. Paradajky pokrájajte na kocky, pridajte bobkový list, tymian, cibuľu pokrájanú na kolieska, cesnak a duste na miernom ohni pod pokrievkou domäkka. Potom prelisujte, vmiešajte maslo, korenie, osoľte a ešte poduste. Karfiol rozkrojte na 4 porcie, dajte na tanieriky a zalejte omáčkou. Podávajte s varenými zemiakmi.
MANDĽOVÝ POHÁR S TVAROHOM
Potrebujeme:
250 g Ricotty, 2 vajcia, 2 lyžice jemného kryštálového cukru, 4 dcl mlieka, 2 lyžice škrobovej múčky, práškový cukor, 100 g ošúpaných mandlí
Ako na to:
Vajcia miešajte s kryštálovým cukrom a škrobovou múčkou, pokým nezískate hladkú zmes. Tú potom rozrieďte mliekom a dajte variť na mierny plameň.
Za stáleho miešania varte tak dlho, až vznikne hustý krém. V druhej miske rozmiešajte Ricottu s 2 PL práškového cukru a 70 g pomletých mandlí.
Do tejto zmesi vmiešajte pripravený vajcový krém, nalejte do pohárov a dajte aspoň na ½ hodiny vychladnúť do chladničky. Pred podávaním ozdobte mandľami a pistáciami.
Podľa chuti môžete do pohára pridať aj ovocie (broskyne, jahody...)