VOŇAVÝ KÚTIK |
V tejto rubrike si nájdete vždy niečo chutné pod zub.
Veríme, že vás aspoň niektorý recept zaujme a vyskúšate ho.
Napíšte nám potom, ako sa vám to vydarilo
Medové rezy
Potrebujeme:
600 g múka hladká, PL práškový cukor, kakao, 3 PL med, 50 g maslo, 3 vajcia, 2 rovné kávové lyžičky sódy bikarbóny,
1/2 l mlieko, 5 PL krupice, 250 g práškového cukru, 250 g masla alebo margarínu, 1 dcl rumu, 1 vanilínový cukor,
1 zaváraninový pohár džemu, 200 g čokoládovej polevy
Ako na to:
Vymiesime spolu múku, práškový cukor zmiešaný s dvomi pol. lyžicami preosiateho kakaového prášku, vajcia,
tekutý med, tekuté maslo a sódu bikarbónu. Rozdelíme na 4 diely, každý vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Pečiem na obrátenom (vymastenom a posypanom múkou) plechu. Cesto popicháme vidličkou, aby sa nevydulo.
Pečieme krátko cca 8 min. pri teplote 190 st. C. Krém pripravíme: z 0,5 l mlieka a 5 kopcovitých pol. lyžíc krupice alebo hrubej
múky uvaríme kašu, zasypeme vanilínovým cukrom. Vymiešame maslo s práškovým cukrom, pridáme vychladnutú krupicovú kašu a vyšľaháme krém,
do ktorého pridáme cca 1 dcl rumu. Tmavé medové pláty plníme krémom, dva prostredné spojíme pikantným malinovým alebo ríbezľovým džemom.
Naplnené pláty zaťažíme. Po zmäknutí obrátime a polejeme rozpustenou čokoládovou polevou.
Medový krémeš
Potrebujeme:
CESTO: 30 dkg hladkej múky, 10 dkg práškového cukru, 1-2 lyžice rumu, 1 celé vajíčko, 1 žĺtok, 1 lyžica medu, 1 lyžička sódy bicarbony,
5 dkg masla
PLNKA I : 1l mlieka, 2 zlaté klasy, 2 žĺtka, 2 lyžice polohrubej múky, cukor podľa chuti, 250g masla
PLNKA II : 2 šľahačky, 2x vanilkový cukor
Ako na to:
Z prísad spracujeme cesto, rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme a upečieme dva pláty. Pečieme na opačnej strane plechu. Z 1 litra mlieka, 2 zlatých klasov,
2 žĺtok, 2 lyžíc polohrubej múky, cukru podľa chuti uvaríme hustú kašu a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vychladnutú primiešame k maslu.
Na upečený plát rovnomerne rozotrieme plnku, šľahačkovú plnku a ukončíme plátom. Polejeme čokoládou a krájame na štvorce.
Tvarohovo-medový zákusok
Potrebujeme:
200 g medových plátov, 100 g masla, 1/4 ČL perníkového korenia, na vymastenie formy maslo, 4 ks plátkovej želatíny, 400 g tvarohu,
250 ml smotany na šľahanie, 1 stužovač šľahačky, 3 PL tekutého medu, 1 vanilkový cukor, na ozdobu: lentilky, marcipán, škorica
Ako na to:
Medové plátky rozdrobíme a premiešame s perníkovým korením, roztopeným maslom a rovnomerne natlačíme do tortovej formy, jemne vymastenej maslom.
Najmenej na jednu hodinu odložíme do chladničky. Plnotučný tvaroh, dôkladne rozmiešame s tekutým medom, a balíčkom vanilkového cukru.
Želatínu rozpustíme podľa návodu na obale (10min necháme napučať, mierne ohrejeme), vmiešame asi 2PL ochuteného tvarohu.
Potom premiešame všetok tvaroh so želatínou a dáme na 15 min do chladničky. Smotanu vyšľaháme so stužovadlom (môžete pridať tiež troška cukru a múky)
a opatrne vmiešame do vychladeného tvarohu. Pripravenú plnku natrieme na medový korpus, povrch uhladíme a aspoň na 2 hodiny dáme do chladničky.
Ozdobovaniu sa medze nekladú.