recepty

VOŇAVÝ  KÚTIK



V tejto rubrike si nájdete vždy niečo chutné pod zub.
Veríme, že vás aspoň niektorý recept zaujme a vyskúšate ho.
Napíšte nám potom, ako sa vám to vydarilo



Fusilli s feferónkami


Potrebujeme:
1 menšia mrkva, 1 stonkový zeler, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 4 PL olivového oleja, 400g miešaného mletého mäsa (bravčové a hovädzie), 100 ml suchého červeného vína, asi 125 ml mäsového vývaru, 1 až 2 feferónky (podľa chuti ), soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, 250g konzervovaných paradajok, 400g cestovín fusilli, tvrdý strúhaný syr na posypanie (ementál alebo gouda); na ozdobenie: červená feferónka, 1 stonka petržlenovej vňate

Ako na to:
Mrkvu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Zeler umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu cesnak ošúpeme a najemno nasekáme. Na panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľu, cesnak a opečieme. Prisypeme zeleninu a krátko podusíme. Postupne primiešame mleté mäso a sprudka opečieme. Feferónky umyjeme, najemno pokrájame a spolu s paradajkami, vínom a vývarom postupne primiešame do mäsovej zmesi. Nakoniec dochutíme soľou, korením a mletou sladkou paprikou. Všetko dôkladne premiešame a za občasného miešania dusíme približne 1 hodinu. Podľa potreby prilejeme ďalšie víno. Cestoviny uvaríme, precedíme a necháme odkvapkať. Servírujme na tanieri s mäsovou omáčkou, posypané strúhaným syrom a ozdobené feferónkou a petržlenovou vňaťou.


obr1    obr2    obr3



Lasagne


Potrebujeme:
500 g mletého hovädzieho mäsa, 1 cibuľa, 1 mrkva, 2 strúčky cesnaku, 1 čajová lyžička oleja, 1 plechovka krájaných lúpaných paradajok, 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, 2 čajové lyžičky oregana, 1 čajová lyžička soli, ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 300 g alebo 200 g sušených alebo čerstvých lasaní.

Syrová omáčka: 1l mlieka, 2 zlaté klasy, 2 žĺtka, 2 lyžice polohrubej múky, cukor podľa chuti, 250g masla
1 hrnček nízkotučnej smotany, 2 vajíčka, ½ dl mlieka, 100g strúhaného syra.

Ako na to:
Ošúp cibuľu a pokrájaj ju na doštičke na malé kúsky. Umy a ošúp mrkvu a nastrúhaj ju na hrubej strane strúhadla. Potom ošúp strúčiky cesnaku a nakrájaj ich na jemno. Rozohrej rúru na 200°C.Olej nalej do hrnca a prudko osmaž cibuľu, cesnak, a mrkvu (smaž asi 2 až 3 minúty). Nezabudni stále miešať!!! Potom pridaj mäso a miešaj, kým mäso nezmení farbu z červenej na sivohnedú. Pridaj rajčiny s rajčinovým pretlakom a všetko dobre zamiešaj. Potom pridaj ešte oregano, soľ a čierne korenie. Podus mäsovú zmes asi 20 minút. Občas ju zamiešaj, aby sa ti odspodu nepripálila. V miske vymiešaj smotanu, mlieko a vajíčka. Stále miešaj a pomaly do zmesi prisyp ½ pripraveného syra. Čerstvé plátky lasaní ostrihaj čistými nožnicami tak, aby sa ti zmestili do zapekacej misky. Zapekaciu misku vymaž olejom alebo maslom a rozlož do nej lasane tak, aby pokrývali celé dno. Pridaj na ne vrstvu mäsovej zmesi a vrstvu syrovej zmesi. Celý postup zopakuj ešte raz (placky lasaní, mäsová zmes, syrová zmes). Posledná vrstva musí byť syrová. Na poslednú syrovú vrstvu prisyp zvyšný syr. Zapekaciu misku vlož do rúry a peč asi 40 minút pri teplote 200°C.


obr4    obr5    obr6



Rezancový nákyp


Potrebujeme:
200 g širokých rezancov, soľ, 4 vajcia, 100g masla, 150gpráškového cukru, 5 dl kyslej pochúťkovej smotany, 100g syra Lučina, 4 lyžice maizeny, 50g hrozienok, maslo na vymastenie formy, práškový cukor na posypanie

Ako na to:
Rezance uvaríme v mierne osolenej vode, scedíme, necháme na site odkvapkať a preložíme do misy. Žĺtky vymiešame s maslom a práškovým cukrom do peny. Postupne jemne vyšľaháme kyslú smotanu, syr, maizenu, umyté hrozienka, vylejeme na rezance a premiešame. Nakoniec vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov, preložíme do maslom vymastenej zapekacej nádoby, zarovnáme a v stredne vyhriatej rúre upečieme dozlatista. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.


obr7    obr8    obr9