Z tvorby našich žiakov
Vianočné recepty
 

Vianočné pečivo
linecké kolieska

Linecké kolieska sa zhotovujú pri príležitosti Vianočných sviatkov. Už dlhé roky si s nimi skrášľujeme Vianoce.
Skladajú sa z dvoch častí cesta, medzi ktorými sa nachádza lahodný lekvár. Nakoniec ich môžeme poliať čokoládou. Niesu veľmi veľké. Majú päť až šesť cm. Dokonca si s nich môžeme povykrajovať rôzne tvary. Napríklad hviezdičky, srdiečka, kolieska atď. ..... Majú sladkú vôňu s nádychom Vianoc. Ich chuť môže byť rôzna. Záleží to od toho, aký lekvár na ne použijeme. Vinikajúce sú, keď na ne použijeme ríbezľový či jahodový džem. Po upečení majú koláčiky slabožltú, lesklú farbu. Keď ich vyberieme z pece a natrieme ich lekvárom skrášľujeme ich čokoládou. Jej príprava nie je vôbec ťažká.  Nepolievame ňou celú plochu koláčikov, ale ich iba pofŕkame. Nakoniec ich dáme na tácku a tú položíme na stôl. Všetci máme z koláčikov veľkú radosť a s chuťou ich zjeme.  
 

Vianočné pečivo
medovníčky

Naša stará mama pečie medovníčky každý rok pri príležitosti Vianoc a Nového roka. Najčastejšie môžu mať tvar ozdobného srdiečka s vynikajúcou vôňou, ktorá rozvoniava po celom dome. Stará mama ich vždy jeden týždeň pred týmito sviatkami. Sú veľké asi ako detská dlaň. Keď sa upečú môžu mať hnedú alebo zlatohnedú farbu. Toto pečivo má chuť po mede a orieškoch. Z medovníčkov máme asi najväčšiu radosť ja so sestrou, ale aj samotná starká. Perníky proste voňajú Vianocami. Asi preto ich má v rodine každý rád.

Longajová Katarína 7.A

 

Vianočné pečivo
šuhajdy

K Vianociam patrí aj vianočné pečivo. Už dlhé roky si s ním spríjemňujeme Vianoce. Šuhajdy sú koláče, ktorými sa dajú spríjemniť sviatky pohody, lásky a pokoja. Koláčiky sú uložené v košíčkoch z papiera. Môžu mať rôznu veľkosť. My ich robievame malé. Majú hnedú farbu. Šuhajdy môžu byť ozdobené aj lentilkami, orechmi, mandľami alebo tiež bielou čokoládou. Niekto ich vie pomocou bielej čokolády pekne vymaľovať. Chuť majú po orechoch a tiež po čokoláde. Výhodou týchto koláčov je aj to, že sa nemusia vôbec piecť. Voňajú napríklad várovou čokoládou alebo aj sušenými hrozienkami. Veľmi radi s bratom mamine pomáhame. Celá rodina si na nich pochutí.

Hana Zelenková 7.A

 

Vianočné pečivo
perníky

Najznámejším vianočným pečivom sú nepochybne perníčky. Pečú sa dva týždne pred Štedrým dňom. Najchutnejšie sú cez Vianoce, ale väčšinou až do Troch kráľov. Veľkosti sú rôzne, od najmenších po najväčšie. Majú rôzne tvary. My si najčastejšie pochutnávame na hviezdičkách, hríbikoch, srdiečkach a stromčekoch, ale sú aj iné tvary, ktoré nerobíme: oriešky, geometrické tvary, domčeky. Zdobíme ich keď vychladnú rôznymi tvarmi. Krúžkami, čiarkami a vlnovkami. Sú veľmi chutné, a preto ich mám rada. Ja ich vykrajujem a ukladám na plech. Do rúry ich vkladá stará mama, lebo by som sa pohla popáliť. Cukrárky vedia zdobiť perníčky veľmi pekne. Používajú veľa rôznych obrázkov. Po dopečení rozvoniava celý dom orechovo - klinčekovou vôňou. Najradšej ich zdobím a ešte radšej jem.

Lucia Tušimová 7.A