| 
VOŇAVÝ  KÚTIK
 
V tejto novej rubrike si nájdete vždy niečo chutné pod zub.
Veríme, že vás aspoň niektorý recept zaujme a vyskúšate ho.
 Napíšte nám potom, ako sa vám to vydarilo ☺.
 
 
 Kapor netradične
   
 
 
Potrebujeme:
800g naporciovaného kapra, šťavu z jedného citróna,100g šampiňónov,80g masla,10g 
hladkej múky,30 až 40g postrúhaných mandlí, grilovacie korenie, soľ, olej
 Postup:
 Umyté a osušené porcie kapra osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, zo všetkých 
strán potrieme grilovacím korením a opečieme na oleji. Očistené šampiňóny 
pokrájame na plátky a opražíme na oleji. Maslo rozpustíme a zmiešame s múkou, 
pridáme šampiňóny a trošku vody, ochutíme soľou a povaríme. Potom do šťavy 
opatrne vložíme opražené porcie rýb prehrejeme. Ryby podávame preliate šťavou a 
posypané mandľami so zemiakovým šalátom alebo zemiakmi.
 
Dobrú chuť!
 
 
 
 
 Sviatočná hríbovica
 
Potrebujeme: 750 g domácej klobásy, 750 g údeného mäsa, 30 g sušených hríbov, 6 strúčikov 
cesnaku, 1 cibuľu, 2 bobkové listy, mleté čierne korenie, 1 l mlieka, 500 ml 
kyslej smotany, 1 lyžicu hladkej múky, 1 lyžicu mletej červenej papriky, soľ, 
olej
 
 
 
    
 
 
Postup: Klobásu a údené mäso vložíme do hrnca zalejeme vodou a dáme variť. Pridáme, 
cesnak , celú cibuľu, korenie, bobkové listy a pokrájané hríby.
 Varíme hodinu, kým mäso nie je mäkké. Potom ho spolu s klobásou, cibuľou a 
bobkovým listom vyberieme. Na oleji speníme mletú papriku a zalejeme ju 300 ml 
mlieka. Zápražku vlejeme do polievky a varíme 5 až 10 minút. V kyslej smotane 
rozmiešame lyžicu hladkej múky a spolu s mliekom ju vlejeme do polievky. 
Premiešame, polievku privedieme do varu a odstavíme. Hríbovicu dochutíme 
korením, soľou a pridáme údené mäso a klobásu.
 
 
 
Dobrú chuť!
 
 
 
 Vianočná štóla  
 
Potrebujete:375 g hrubej múky, štipku soli 50g kryštálového
 cukru, 1 PL sušeného droždia, 150 ml mlieka, 115g masla, 1 vajce, 175g zmesi 
sušeného ovocia, 50g glazovaných čerešní pokrájaných na štvrtiny, 50g sekaných 
mandlí, kôru z jedného citróna, 225g marcipánu, práškový cukor na ozdobenie, 
papier na pečenie
 
 
     
Postup :
 Do misy vsypeme preosiatu múku, soľ, cukor a primiešame droždie. Do stredu 
urobíme jamku. Na miernom plameni rozpustíme maslo v mlieku a necháme mierne 
vychladnúť. Potom mlieko premiešame spolu s vajíčkom do suchých prísad. Na múkou 
vysypanej doske vypracujeme zo surovín vláčne cesto. Dáme ho do čistej misy, 
prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Cesto by malo 
zdvojnásobiť svoj objem. Potom do neho primiesime sušené ovocie, čerešne, mandle 
a nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika s rozmermi 
približne 25 x 20 cm. Marcipán sformujeme do valčeka o niečo kratšieho ako 
cesto.Valček vložíme do stredu a cesto uzavrieme. Koláč položíme spojom na plech 
vyložený papierom na pečenie. Potrieme jemnou vrstvou tuku a necháme na teplom 
mieste kysnúť asi 40 minút. Rúru na pečenie predhrejeme na 190°C. Štólu pečieme 
asi 30 až 35 minút do zlatista. Podávame posypanú práškovým cukrom.
 
 
Príjemné maškrtenie!
 |