VOŇAVÝ KÚTIK
V tejto novej rubrike si nájdete vždy niečo chutné pod zub.
Veríme, že vás aspoň niektorý recept zaujme a vyskúšate ho.
Napíšte nám potom, ako sa vám to vydarilo ☺.
Kapor netradične
Potrebujeme:
800g naporciovaného kapra, šťavu z jedného citróna,100g šampiňónov,80g masla,10g
hladkej múky,30 až 40g postrúhaných mandlí, grilovacie korenie, soľ, olej
Postup:
Umyté a osušené porcie kapra osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, zo všetkých
strán potrieme grilovacím korením a opečieme na oleji. Očistené šampiňóny
pokrájame na plátky a opražíme na oleji. Maslo rozpustíme a zmiešame s múkou,
pridáme šampiňóny a trošku vody, ochutíme soľou a povaríme. Potom do šťavy
opatrne vložíme opražené porcie rýb prehrejeme. Ryby podávame preliate šťavou a
posypané mandľami so zemiakovým šalátom alebo zemiakmi.
Dobrú chuť!
Sviatočná hríbovica
Potrebujeme:
750 g domácej klobásy, 750 g údeného mäsa, 30 g sušených hríbov, 6 strúčikov
cesnaku, 1 cibuľu, 2 bobkové listy, mleté čierne korenie, 1 l mlieka, 500 ml
kyslej smotany, 1 lyžicu hladkej múky, 1 lyžicu mletej červenej papriky, soľ,
olej
Postup:
Klobásu a údené mäso vložíme do hrnca zalejeme vodou a dáme variť. Pridáme,
cesnak , celú cibuľu, korenie, bobkové listy a pokrájané hríby.
Varíme hodinu, kým mäso nie je mäkké. Potom ho spolu s klobásou, cibuľou a
bobkovým listom vyberieme. Na oleji speníme mletú papriku a zalejeme ju 300 ml
mlieka. Zápražku vlejeme do polievky a varíme 5 až 10 minút. V kyslej smotane
rozmiešame lyžicu hladkej múky a spolu s mliekom ju vlejeme do polievky.
Premiešame, polievku privedieme do varu a odstavíme. Hríbovicu dochutíme
korením, soľou a pridáme údené mäso a klobásu.
Dobrú chuť!
Vianočná štóla
Potrebujete:
375 g hrubej múky, štipku soli 50g kryštálového
cukru, 1 PL sušeného droždia, 150 ml mlieka, 115g masla, 1 vajce, 175g zmesi
sušeného ovocia, 50g glazovaných čerešní pokrájaných na štvrtiny, 50g sekaných
mandlí, kôru z jedného citróna, 225g marcipánu, práškový cukor na ozdobenie,
papier na pečenie
Postup :
Do misy vsypeme preosiatu múku, soľ, cukor a primiešame droždie. Do stredu
urobíme jamku. Na miernom plameni rozpustíme maslo v mlieku a necháme mierne
vychladnúť. Potom mlieko premiešame spolu s vajíčkom do suchých prísad. Na múkou
vysypanej doske vypracujeme zo surovín vláčne cesto. Dáme ho do čistej misy,
prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Cesto by malo
zdvojnásobiť svoj objem. Potom do neho primiesime sušené ovocie, čerešne, mandle
a nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika s rozmermi
približne 25 x 20 cm. Marcipán sformujeme do valčeka o niečo kratšieho ako
cesto.Valček vložíme do stredu a cesto uzavrieme. Koláč položíme spojom na plech
vyložený papierom na pečenie. Potrieme jemnou vrstvou tuku a necháme na teplom
mieste kysnúť asi 40 minút. Rúru na pečenie predhrejeme na 190°C. Štólu pečieme
asi 30 až 35 minút do zlatista. Podávame posypanú práškovým cukrom.
Príjemné maškrtenie!
|