OČKO - 1.stupeň


bod1 Sedem divov Zvolena

bod2 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o...

bod3 Zasmejme sa

 

bod4 Voňavý kútik

bod5 Naša tvorba

bod6 Redakčná rada



čiara

VOŇAVÝ  KÚTIK


V tejto novej rubrike si nájdete vždy niečo chutné pod zub.
Veríme, že vás aspoň niektorý recept zaujme a vyskúšate ho.
Napíšte nám potom, ako sa vám to vydarilo ☺.



Kapor netradične


kapor

Potrebujeme:
800g naporciovaného kapra, šťavu z jedného citróna,100g šampiňónov,80g masla,10g hladkej múky,30 až 40g postrúhaných mandlí, grilovacie korenie, soľ, olej
Postup:
Umyté a osušené porcie kapra osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, zo všetkých strán potrieme grilovacím korením a opečieme na oleji. Očistené šampiňóny pokrájame na plátky a opražíme na oleji. Maslo rozpustíme a zmiešame s múkou, pridáme šampiňóny a trošku vody, ochutíme soľou a povaríme. Potom do šťavy opatrne vložíme opražené porcie rýb prehrejeme. Ryby podávame preliate šťavou a posypané mandľami so zemiakovým šalátom alebo zemiakmi.


Dobrú chuť!



Sviatočná hríbovica


Potrebujeme:
750 g domácej klobásy, 750 g údeného mäsa, 30 g sušených hríbov, 6 strúčikov cesnaku, 1 cibuľu, 2 bobkové listy, mleté čierne korenie, 1 l mlieka, 500 ml kyslej smotany, 1 lyžicu hladkej múky, 1 lyžicu mletej červenej papriky, soľ, olej


udene         klobaska



Postup:
Klobásu a údené mäso vložíme do hrnca zalejeme vodou a dáme variť. Pridáme, cesnak , celú cibuľu, korenie, bobkové listy a pokrájané hríby.
Varíme hodinu, kým mäso nie je mäkké. Potom ho spolu s klobásou, cibuľou a bobkovým listom vyberieme. Na oleji speníme mletú papriku a zalejeme ju 300 ml mlieka. Zápražku vlejeme do polievky a varíme 5 až 10 minút. V kyslej smotane rozmiešame lyžicu hladkej múky a spolu s mliekom ju vlejeme do polievky. Premiešame, polievku privedieme do varu a odstavíme. Hríbovicu dochutíme korením, soľou a pridáme údené mäso a klobásu.


Dobrú chuť!




Vianočná štóla


Potrebujete:
375 g hrubej múky, štipku soli 50g kryštálového
cukru, 1 PL sušeného droždia, 150 ml mlieka, 115g masla, 1 vajce, 175g zmesi sušeného ovocia, 50g glazovaných čerešní pokrájaných na štvrtiny, 50g sekaných mandlí, kôru z jedného citróna, 225g marcipánu, práškový cukor na ozdobenie, papier na pečenie



obr1        obr2


Postup :
Do misy vsypeme preosiatu múku, soľ, cukor a primiešame droždie. Do stredu urobíme jamku. Na miernom plameni rozpustíme maslo v mlieku a necháme mierne vychladnúť. Potom mlieko premiešame spolu s vajíčkom do suchých prísad. Na múkou vysypanej doske vypracujeme zo surovín vláčne cesto. Dáme ho do čistej misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Potom do neho primiesime sušené ovocie, čerešne, mandle a nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika s rozmermi približne 25 x 20 cm. Marcipán sformujeme do valčeka o niečo kratšieho ako cesto.Valček vložíme do stredu a cesto uzavrieme. Koláč položíme spojom na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme jemnou vrstvou tuku a necháme na teplom mieste kysnúť asi 40 minút. Rúru na pečenie predhrejeme na 190°C. Štólu pečieme asi 30 až 35 minút do zlatista. Podávame posypanú práškovým cukrom.


Príjemné maškrtenie!