OČKO - 1.stupeň


bod1 Sedem divov Zvolena

bod2 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o...

bod3 Zasmejme sa

 

bod4 Voňavý kútik

bod5 Naša tvorba

bod6 Redakčná rada



čiara

VOŇAVÝ KÚTIK


V tejto rubrike si nájdete vždy niečo chutné pod zub.
Veríme, že vás aspoň niektorý recept zaujme a vyskúšate ho.
Napíšte nám potom, ako sa vám to vydarilo ☺.



Drevený koláč


CESTO : 100g horkej čokolády , 100g masla, 100g práš.cukru, 1 štipka soli, 5 vajíčok, 70g mletých mandlí, 2 lyžice kakaa, 80g polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva
MASLOVÝ KRÉM : 125g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 3 žĺtka, 50g škrobu, 250ml mlieka, 250g čokoládovej polevy, 200g masla
OKREM TOHO : tuk a múka na vymastenie formy, čokoládové hoblinky na ozdobu
POSTUP :
Vymastite a vysypte múkou tortovú formu s priemerom 24 cm. Nad parou roztopte čokoládu na cesto. Z masla, práškového cukru a soli vyšľahajte krém a postupne do neho pridajte žĺtky a čokoládu. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Zmiešajte mandle, kakao a prášok do pečiva a vmiešajte ich spolu so snehom do krému. Pripravenú hmotu nalejte do tortovej formy a pečte asi 40 minút pri teplote 180°C. Upečený korpus nechajte 8 hodín alebo cez noc odpočívať. Na prípravu maslového krému ušľahajte nad parou cukor, vanilínový cukor, žĺtky, škrob a mlieko. Krém nechajte vychladnúť za stáleho miešania v rovnakej nádobe nad parou. Nad parou roztopte čokoládovú polevu. Maslo vyšľahajte do peny a po lyžiciach do neho postupne pridávajte vajíčkový krém a čokoládovú polevu. Piškótový korpus rozrežte na tri pláty. Spodný a stredný plát natriete vždy jednou tretinou krému a spojte ich. Horný diel torty potrite zvyšným krémom a ozdobte ho čokoládovými hoblinkami.

obr1

obr2

obr3




Zmrzlinové volské oká


Prísady do zmrzliny : ¼ litra sladkej smotany, 65 g cukru, 3 žĺtky, 1 vanilkový struk, 2 balíčky vanilkového cukru

POSTUP :
Zmiešame cukor s vanilkovým cukrom a pridáme vaječné žĺtky. Poriadne do krémova ich vymiešame, potom pridáme dužinu z vanilkového struku a dohusta vyšľahajú smotanu. Všetko premiešame. Hotovú zmrzlinu roztrieme do plochej formy z alobalu, ktorú uložíme do mrazničky a necháme ju tam cez noc poriadne stuhnúť. Ráno zo zmrzliny vykrojíme dva kruhy a položíme ich na taniere. Každý kruh ozdobíme polovicou marhule a hrozienkami, takže zmrzlina na tanieri vyzerá ako pražené vajce, ktorému sa hovorí volské oko.

obr4

obr5

obr5




Krehké zákusky s ovocím


CESTO : 1 balenie lístkového cesta
PLNKA : 1 dl créme pâtissiére, vanilkového krému alebo šľahačkovej smotany, sezónne ovocie a drobné plody
NA OZDOBU : sezónne ovocie a drobné plody, listy medovky alebo mäty podľa chuti
NA POTRETIE : 1 vajíčko
POSTUP :
Vyhrejte rúru na 200 °C. Ak používate mrazené lístkové cesto , nechajte rozmraziť jedno balenie a rozdeľte ho na tri rovnaké diely. Ostrým nožom alebo radielkom na cesto vytvorte hore mriežku tak, aby ste cesto neporušili. Diely cesta položte na plech na pečiaci papier a cesto potrite rozšľahaným vajcom. Pečte ich v rúre na prostrednej mriežke približne 15-12 minút, kým cesto nezíska zlatú farbu a nevyskočí. V priebehu pečenia a chladnutia cesta si pripravte plnku : ušľahajte šľahačku alebo si pripravte vanilkový krém či créme pâtissiére. Ovocie alebo drobné plody umyte, olúpte, zbavte jadrovníkov, prípadne nakrájajte na menšie kúsky. Jednotlivé diely cesta rozrežte napoly. Jednu polovicu cesta potrite vždy šľahačkou alebo krémom. Navrch poukladajte ovocie alebo drobné plody, preložte druhou polovicou cesta a ozdobte ovocím podľa vlastnej chuti. Na ozdobu môžete použiť aj niekoľko čerstvých lístkov medovky alebo mäty.

obr7

obr8

obr9